Powered by Blogger.

Femeile nu-s gameri

N-au cum să fie. Clar și la obiect.
Pe vremea când eu descopeream rudimentalele 486 și trackballurile foarte populare, multe dintre puțele astea "gamerițe" nici nu înotau în coae la tac-su'. Recent, a apărut o poză de pe 9fag, și, pe lângă faptul că e arhi-cunoscută și veche, îi dau share toate obositele.




Serios? Ce-ați jucat voi, mă? Candy Crush Saga? Pe telefon? Ala nu e gaming, prăjitelor!
Pe lângă asta, mișcarea degetelor e dată din antebraț, deci ar trebui să-l aveți de forma unei frunze, mai ceva decât Ion "Iron" Oncescu, campion la skandenberg.

Gamingul presupune câteva chestii destul de greu de obținut.

În primul rând un PC, cel puțin mid-to-high end, pentru perioada în care e folosit.
Gamingul NU se face pe laptop sau portabile, și oricine spune altfel, e un filistin împuțit. Comprimarea componentelor, ventilația precară, limitarea de energie electrică și îmbinarea utilului cu plăcutul e scuza pseudo-gamerului.

Ăla care joacă PES pe laptop când merge cu autobuzu' acasă la muls oi cu ciobanu' Ghiță.  În esență, multe wanna-be-uri de gameri sunt ca ciobanu' Ghiță. Își iau o sculă pentru tot. În loc să înțeleagă că pe un iPad n-o să poți juca un CSGO, la fel cum nici n-o să facă aceeași calitate de poze ca un D-SLR.

Nici măcar dacă spune careva eterna scuză "Alienware" nu-l cred. Din două motive:
1. N-ai bani de el.
2. E tot laptop și aia e strategie de marketing, ca să nu ai remușcările cumpărătorului după ce dai prea mulți bani pe-un laptop pe care-o să te piși în 3 ani.

E drept că și producătorii sunt niște imbecili câteodată și adaugă efecte video care n-au nici un rost. Gen motion-blur, care, într-un FPS competitiv, nu face decât să te tragă înapoi. Ca performanță personală, nu mă refer la cele 5-10 fps-uri în minus, dacă e cazul.

În al doilea rând, gamingul nu e o chestie "microbiană" pentru femei. La dârlăi e ca descoperirea labei. O foame obsesivă, care nu te lasă să respiri, o gaură pe care n-o poți umple cu nimic, o nevoie căreia, oricât i-ai acorda, mereu o să ceară mai mult, o sete în mijlocul oceanului. Cunosc o singură fată care chiar are habar de ce înseamnă să te joci ceva cu dependență, cu atâta ardoare. Paradoxal, cunosc câteva sute de dârlăi care fac exact ce face ea. Nu e puțin cam disproporționat raportul ăsta?

De asemeni, gamingul cere mai mult decât înțelegerea jocului. Fiind o dependență duce la o pasiune destul de serioasă. Dar așa se separă grâul de neghină. Cine a jucat ceva serios, știe tot despre ce-a jucat, cu cur și cap. E genul de om care îți poate povesti zile întregi un story-line, în așa fel încât... parcă te obligă moral să-l joci, măcar să te convingi că e CHIAR așa de tare. Sau, pula mea, măcar din politețe, ca să nu fii paralel total cu un subiect de care cineva apropiat ție e atât de atașat.

Femeile plâng după unghii rupte, nu când văd prima dată cum moare Lich King după raidul din ICC.
Femeile vorbesc despre alte femei și curu' ăleia pe care n-o suferă, nu despre line-upurile de la Internaționalul de DotA 2.
Femeile joacă SIMS din simț estetic, că au impresia ele că știu să potrivească tapetul cu pardoseala, nu că pot manageria o familie.
Femeile nu pot privi o scenă dintr-un film în care un om e decapitat, darmite să folosească punga sau cobul în Manhunt.
Femeile dau share la poze cu pisici, flori și tricotaje, nu la tombole online cu gaming-gear.
Femeile habar n-au ce-am scris aici.
Femeile preferă esteticul, nu practicul.

De fapt, cam asta fac femeile, indiferent de ce se joacă. În WoW, toate au gear-ul transmogrificat în aceleași Tier 6 și 7, kitsch-oase.
Degeaba se laudă băieții de la Steam că 22% din userii lor sunt femei. Pe Steam sunt mult mai multe chestii de găsit și cumpărat, pe lângă jocuri, serii, addon-uri și DLC-uri. De fapt, Steam oferă cam orice serviciu multimedia, de la producție, la editare și masterizare, înclusiv ce s-a implementat prin motorul Source. Trebuie doar să știi unde să cauți.

Femeile în gaming au același rol ca în viața reală. Support și healer. La cine mergi când ai buba? La mami. Exact așa.
Deci hai, bâști la mami, să jucați pass-time-uri pe facebook și să vă dați vieți între voi!
Online NOW!